Hoe gaan wij om met corona in de praktijk?

Samenvatting: De therapeuten van Djem dragen medische mondmaskers binnen de 1,5 meter afstand. Onze patiënten hoeven geen mondkapje te dragen. Wij dragen geen handschoenen tijdens de behandeling, tenzij de patiënt dat prettig vindt. 

Graag informeren we je over hoe wij vormgeven aan de coronamaatregelen binnen de praktijk. Het koninklijk genootschap voor fysiotherapie (KNGF) heeft naast de al geldende maatregelen geadviseerd om de therapeuten een medisch, en onze patienten een niet-medisch mondkapje te laten dragen in de binnenruimten. Daarnaast adviseren ze om met handschoenen te werken tijdens de behandeling. Na zorgvuldig beraad hebben we besloten om van deze adviezen af te wijken als het gaat om de maatregelen die we hanteren voor onze praktijk. We zullen je niet vragen een mondkapje te dragen, tenzij je dat graag zelf wilt. Ook zullen we geen handschoenen dragen, tenzij je daar voorkeur voor hebt. Onze afweging hiervoor is als volgt: Bij Djem werken we veel met lichaamstaal en mimiek. Een groot deel va je gezicht is niet zichtbaar en dus niet goed leesbaar, als je een mondkapje draagt. Daarnaast werken we veel met de ademhaling, die wat verstoord kan raken tijdens het dragen van een mondkapje. Een niet-medisch mondkapje biedt bovendien niet altijd de beste bescherming, waardoor het dragen ervan ons inziens niet opweegt tegen de nadelige gevolgen die het kan hebben voor de behandeling. Tot slot werken we veel met aanraking, waarbij huid-op-huid contact belangrijk is voor de aanmaak van oxytocine (hechtingshormoon/ontspannend hormoon). Dat huid-op-huid contact is niet mogelijk met handschoenen aan. We zullen zelf wel een mondkapje dragen als we binnen de 1,5 meter gaan behandelen en we zullen er zorg voor dragen dat we onze handen zorgvuldig ontsmetten voordat we je aanraken. 

Omdat we afwijken van de adviezen, willen we benadrukken dat we vertrouwen op jouw zorgvuldigheid in het maken van de inschatting of het veilig is om naar de praktijk te komen voor je behandeling. Zet je afspraak alsjeblieft om naar een video-consult, of veret je afspraak bij milde verkoudheidsklachten of andere corona-verdachte klachten. Als je per abuis met corona naar de praktijk komt, moeten we in het beste geval dat er geen besmettingen plaats hebben gevonden, 10 dagen sluiten. Laten we er met elkaar voor zorgen dat dat niet nodig zal zijn. Was of ontsmet je handen bij binnenkomst en hou de nodige afstand. Wij plannen waar mogelijk 15 minuten tussen twee afspraken om de behandelruimtes goed te ventileren en te ontsmetten. Daarnaast voorkomen we op die manier dat je in contact komt met andere patiënten. We zijn dankbaar voor minder was met onze jonge gezinnen; het is fijn als je een eigen handdoek mee zou willen nemen. Schroom alsjeblieft niet om de adviezen van het KNGF wel op te willen volgen, als je je daar prettiger bij voelt. Iedereen moet zich veilig en comfortabel kunnen voelen bij ons in de praktijk. Neem gerust contact op als je wilt overleggen.