Mac

Acceptatie is voor mij het allergrootste sleutelwoord gebleken!

Psychosomatische fysiotherapie bij Ariënne heeft voor mij het keerpunt van mijn leven betekend. Het heeft mij precies dat geboden, wat ik wist nodig te hebben. Toen ik fysiek, mentaal, emotioneel gebroken en klein binnenstapte, had ik mezelf geen groter cadeau kunnen geven dan deze therapie gaan doen. Ik kies hier voor het woord ‘doen’, omdat dat voor mij één van de sleutelwoorden was: ten uitvoer brengen wat ik moeilijk en eng vind, maar wilde leren om mezelf te kunnen zijn.

Om die reden zijn de praktische, spiegelende en fysieke oefeningen uit de psychosomatiek van Ariënne zo veelbetekenend geweest voor mij. Met je lijf je grenzen aangeven, vertrouwen op wat je lijf je aangeeft, luisteren naar wat je lijf zegt en daar naar handelen en ondervinden dat dit een veilige en zachte manier is voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Spiegelen & reflecteren heb ik mijn hele leven toegepast, maar in het verleden vanuit enorme hardheid en veel oordeel naar mezelf. Ik deed het nooit goed, moest altijd volhardend zijn en dat had o.a. zijn weerslag op mijn lijf: diverse (chronische) klachten, waar artsen zich geen raad mee wisten. Nu zijn het krachtige kwaliteiten, die me juist zeggen wat ik voor mezelf kan doen om bij mezelf te zijn en te blijven. Zowel ik als de ander zijn zoals we zijn. Mijn fysieke klachten zijn nu grotendeels niet meer chronisch aanwezig en daardoor een perfecte graadmeter. Als ze opkomen, weet ik wat ik kan doen om ermee om te gaan, er niet tegen te vechten en te zien wat ze me willen zeggen. Dit is een voorbeeld van een voor mij belangrijke les uit de psychosomatiek: het inzetten van mijn krachten, die voorheen dienden om te overleven en nu dienen om bij mezelf te zijn.

Acceptatie is voor mij het allergrootste sleutelwoord gebleken. Ik mag nu zijn wie ik ben, in alle aspecten van mijn wezen. Met twee benen op de grond, sta ik volledig in mijn leven. Ik geniet ervan om te merken dat er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats vallen. Met een rugzak vol ervaringen, de wetenschap waar mijn aandachtspunten liggen, een solide fundament en vertrouwen in mezelf en het leven kan ik nu voor het eerst en oprecht zeggen, dat ik gelukkig ben met wie ik ben. Ik heb vertrouwen in het leven en ben nieuwsgierig naar hoe het zich verder gaat ontvouwen voor mij.

Behandelaar: