Ervaringen

De namen op deze pagina zijn om privacy redenen gefingeerd.

Eva

"Ik denk nu meer in oplossingen dan in problemen. "

Na lange jaren met veel psychosomatische klachten, begon ik ongeveer drie jaar geleden bij Djem psychosomatiek. Ik had vooral veel maag-darmklachten en daardoor weinig energie en enorm veel stress. Vooral ook omdat de reguliere artsen geen oorzaak konden vinden en mij in de kou lieten staan. Het was erg belangrijk dat Arienne de eerste tijd bij mij thuis kwam, in mijn ruimte, en niet andersom.

Ik heb veel geleerd over psychosomatiek. Veel zogenaamde onverklaarbare klachten bleken helemaal niet zo onverklaarbaar te zijn, als je er maar genoeg vanaf weet. Met andere woorden, mijn klachten zijn niet gek, ik ben ook niet gek. Ik durfde daardoor met alle klachten te komen, voelde me serieus genomen en ging mezelf met mijn klachten ook meer serieus nemen. Ik leerde mezelf veel beter kennen, en leerde er zo goed mogelijk mee om te gaan. Een eyeopener was bijvoorbeeld dat hyperventilatie niet altijd een grote aanval hoeft te zijn, maar ook kan bestaan uit heel veel kleine, nauwelijks merkbare angstaanvalletjes. Tegelijk is het hele psychosomatische gebied ook nog steeds een mysterie!

Ik heb veel baat gehad bij de praktische aanpak van allerlei, vooral ook dagelijkse problemen. In die tijd was ik op alle fronten in mijn leven behoorlijk vastgelopen en het was een verademing om eindelijk ook dingen concreet aan te kunnen pakken. Vooral het schrift met concrete opdrachten was daarbij een grote steun. Het gaf veel inzicht. Door bijvoorbeeld bewust te maken waar ik energie van kreeg en wat me energie kostte kon ik leren een balans daartussen te vinden en zo zelf weer grip te krijgen en zelfvertrouwen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar plezier van.

Alles in mijn dagelijks leven kon dienen als oefenstof, het was een heel breed terrein. Dat vergrootte de bruikbaarheid en toepasbaarheid en zorgde voor directe resultaten. Samen met de graded activity principes werkte dat erg motiverend. Ik heb creatiever leren denken. Als het op de ene manier niet kan, dan zoeken we een andere weg. Er bleken vele wegen naar Rome te leiden. Ik denk nu ook veel meer in oplossingen dan in problemen en ben vaardiger geworden in het focussen op mogelijkheden. Daardoor is mijn leven nu een stuk aangenamer, ondanks de vele beperkingen die er nog zijn.

Het afstemmen van alle hulpverlening en het maken van een zorgplan was ook erg belangrijk voor mij. Zo werd het meer teamwork en ook voor mij veel overzichtelijker. Vooral de thuiszorg kreeg daarmee een theoretische onderbouwing voor onze aanpak. Ze begrepen beter wat ik nodig had en konden naar de organisatie beter verantwoorden waar ik hun zorg voor nodig had.

Ik merkte dat ik zelf een grote inbreng kan hebben in wat ik wil leren en vooral dat ik zelf kon aangeven wanneer ik aan een volgende stap toe was. Daardoor kreeg ik het vertrouwen dat ik zelf (meestal) het beste weet wat ik nodig heb en wanneer. Dat is uiteindelijk mijn enige kompas. Normaal gesproken is dit lang niet altijd mogelijk, maar bij Arienne gelukkig wel. Arienne had geduld en vertrouwen in het proces, de therapie en mij. We hebben veel aandacht gegeven aan het creëren van veiligheid. Bij Arienne voelde ik me superveilig, ik kon alles inbrengen, niets was gek, en we hadden alle tijd. Ik heb veel meer zicht gekregen op hoe ik ook voor mezelf ruimte en veiligheid kan creëren, en dat lukt me steeds beter.

Het voelt een beetje vreemd om af te ronden in een periode waarin ik juist veel psychosomatische klachten heb. Maar voor mijn gevoel heb ik alles geleerd wat ik wilde en kon leren en gaat mijn weg nu weer op een andere manier verder. Ik dacht dat ik eerst min of meer van mijn klachten af zou moeten zijn. Dat zou heel fijn zijn geweest, maar ik zie nu wel dat het daar uiteindelijk niet om gaat. Het gaat erom dat ik me meer en meer kan overgeven aan het leven zoals het nu is en dat lukt steeds beter.

Mac

"Acceptatie is voor mij het allergrootste sleutelwoord gebleken! "

Psychosomatische fysiotherapie bij Ariënne heeft voor mij het keerpunt van mijn leven betekend. Het heeft mij precies dat geboden, wat ik wist nodig te hebben. Toen ik fysiek, mentaal, emotioneel gebroken en klein binnenstapte, had ik mezelf geen groter cadeau kunnen geven dan deze therapie gaan doen. Ik kies hier voor het woord ‘doen’, omdat dat voor mij één van de sleutelwoorden was: ten uitvoer brengen wat ik moeilijk en eng vind, maar wilde leren om mezelf te kunnen zijn.

Om die reden zijn de praktische, spiegelende en fysieke oefeningen uit de psychosomatiek van Ariënne zo veelbetekenend geweest voor mij. Met je lijf je grenzen aangeven, vertrouwen op wat je lijf je aangeeft, luisteren naar wat je lijf zegt en daar naar handelen en ondervinden dat dit een veilige en zachte manier is voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Spiegelen & reflecteren heb ik mijn hele leven toegepast, maar in het verleden vanuit enorme hardheid en veel oordeel naar mezelf. Ik deed het nooit goed, moest altijd volhardend zijn en dat had o.a. zijn weerslag op mijn lijf: diverse (chronische) klachten, waar artsen zich geen raad mee wisten. Nu zijn het krachtige kwaliteiten, die me juist zeggen wat ik voor mezelf kan doen om bij mezelf te zijn en te blijven. Zowel ik als de ander zijn zoals we zijn. Mijn fysieke klachten zijn nu grotendeels niet meer chronisch aanwezig en daardoor een perfecte graadmeter. Als ze opkomen, weet ik wat ik kan doen om ermee om te gaan, er niet tegen te vechten en te zien wat ze me willen zeggen. Dit is een voorbeeld van een voor mij belangrijke les uit de psychosomatiek: het inzetten van mijn krachten, die voorheen dienden om te overleven en nu dienen om bij mezelf te zijn.

Acceptatie is voor mij het allergrootste sleutelwoord gebleken. Ik mag nu zijn wie ik ben, in alle aspecten van mijn wezen. Met twee benen op de grond, sta ik volledig in mijn leven. Ik geniet ervan om te merken dat er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats vallen. Met een rugzak vol ervaringen, de wetenschap waar mijn aandachtspunten liggen, een solide fundament en vertrouwen in mezelf en het leven kan ik nu voor het eerst en oprecht zeggen, dat ik gelukkig ben met wie ik ben. Ik heb vertrouwen in het leven en ben nieuwsgierig naar hoe het zich verder gaat ontvouwen voor mij.

Michel

"Vanaf dat moment werd mijn angst verleden tijd."

Voorheen ben ik jarenlang fysiotherapeutisch behandeld door middel van massage. Het effect van deze behandelmethode was echter steeds van korte duur. Ik had veel problemen met mijn spieren; veel hoofdpijn;spanningen;maar vooral veel angst en geheugenproblemen. Bij Djem psychosomatische fysiotherapie heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisterenen te voelen wat goed voor mij is en wat niet. Ik heb snel meer inzicht gekregen in mezelf dankzij oefeningen, die ik als heel waardevol heb ervaren. Mij is een spiegel voorgehouden.

Tijdens een van de behandelingen ben ik met behulp van de therapeute, geconfronteerd met een trauma opgedaan op jeugdige leeftijd. Vanaf dat moment werd mijn angst verleden tijd. Via Arienne's psychosomatische fysiotherapie ben ik nu dus toch van mijn angst afgekomen. Men heeft in het verleden vaker naar de herkomst van deze angst gezocht,

de oorzaak bleef echter onbekend. Deze oefeningen gecombineerd met behandelingen hebben mij in een relatief korte tijd zo goed geholpen dat de behandelingen na een half jaar minder frequent zijn. Met behulp van de therapeute heb ik me aangeleerd op tijd in te grijpen om opnieuw lichamelijke en geestelijke problemen te voorkomen. De behandelingen hebben me in het dagelijks leven meer mogelijkheden gegeven. Veel van wat ik niet meer kon, ben ik weer gaan doen en zelfs als recent gepensioneerde werk ik met plezier toch weer hele dagen.

Ook de problemen met mijn spieren en de spanningen zijn verminderd, en dankzij gerichte oefeningen maak ik met mijn geheugen ook belangrijke vorderingen. Deze therapie onder leiding van Arienne Holla ervaar ik als zeer succesvol. Na driekwart jaar voel ik mij belangrijk beter en ik ben ervan overtuigd dat deze Djem Psychosomatische fysiotherapie ook anderen blijvend van hun klachten zal kunnen verlossen.

Sandra

"Ik ben nu beter in staat om mijn grenzen aan te geven en om dichter bij mezelf te blijven"

Het allerbelangrijkste van psychosomatische fysiotherapie is voor mij dat mijn klachten niet alleen maar uit lichamelijk oogpunt worden bekeken, maar dat er wordt gekeken naar je hele wezen, met gevoelens en gedachten. Ik heb 2 chronische en progressieve aandoeningen, waardoor het voor mij erg essentieel is om er zo goed mogelijk mee te kunnen en leren omgaan. Daarvoor is het weer belangrijk dat ik besef dat mijn lichamelijke klachten niet altijd zomaar alleen maar lichamelijke klachten zijn, maar dat er vaak meer achter zit. Dit betekent dus dat ik er, door middel van oefening, verandering in kan brengen.

In mijn geval was er een flinke disbalans in mijn lichamelijke en psychische belasting, alsmede belastbaarheid. Gelukkig gaat dit nu een stuk beter doordat ik heb geleerd om meer voeling te hebben met mijn lichaam en om beter te luisteren naar mijn innerlijke stem. Wat wil ik? Wat voel ik? Wat denk ik? Wat kan ik? Ik ben nu beter in staat om mijn grenzen aan te geven en om dichter bij mezelf te blijven i.p.v. altijd te willen voldoen aan (mogelijke) verwachtingen van een ander, want door dit wel steeds te doen, ging ik flink aan mezelf voorbij. Concluderend kan ik stellen dat ik door psychosomatische fysiotherapie veel bereikt heb (ook al gaat het soms met vallen en opstaan): ik slaap beter, ik voel me een stuk rustiger en meer ontspannen, ik heb minder pijn, ik pieker en denk een stuk minder en ik durf weer meer te genieten van het leven. Een hele hoop dus!